Halloween: Tippek és inspirációk tökfaragáshoz

 
 
 
Halloween: Tippek és inspirációk tökfaragáshoz - slide 1
 
 
 
 

Halloween: Tippek és inspirációk tökfaragáshoz

Az őszi időszak szimbóluma egyértelműen a tök. És mi jut eszedbe elsőként, ha azt mondjuk Halloween? Faragott tök nagy szemekkel és görbe mosollyal, ugye? Akár ünnepled a Halloweent vagy nem, az amerikai faragott tök vagy magyar töklámpás egyike a hagyományos őszi dekorációnak. Meríts ihletett és készíts a gyerekekkel saját töklámpást, hogy megvédje otthonod a gonosz szellemektől.


Hogyan válasszuk ki a faragáshoz megfelelő tököt

Az ideális töknek „elég nagynak és szabályos alakúnak kell lennie. Nem lehet nagyon kemény sem, mert nehéz lesz lyukakat vágni bele. Az erőteljes narancssárga szín természetes, és domborzatos felszíne már csak bónusz.“ Az üzletben keresd a Yellowboys, Yellowgirls, Vegetable Spaghetti tökfajtákat, de dekorációként jól szolgál a közismert Hokkaido vagy Baby Boo is. ¹
 

Hogy néz ki a helyes tökfaragás

  1. Először is a tököt mossuk meg, távolítsuk el a szennyeződéseket és alaposan szárítsuk meg.
  2. Készítsünk egy erős, éles kést, amellyel nyílást vágunk a szár körül. Egy nagy kanállal kiszedjük a belsejét úgy, hogy 1,5 – 2 cm vastag maradjon a tök fala. Győződjünk meg arról, hogy jól kitisztítottuk, mert a bent maradt puha hús később penészedni kezd.
  3. Most már a tök készen áll a díszítéshez, és tényleg számtalan lehetőség közül választhatunk, hogy eredeti halloween tököt készítsünk.
  4. Ha a hagyományos tökfaragás mellett döntöttél, akkor a részletekben sokat segítenek a faragókések. Ha kis asszisztenseid is vannak, javasoljuk, rájuk bízd a tökmotívum rajzolását sablonokkal, vagy a díszítést dekorációs matricákkal.
     

Hogy válik a tök rémséggé

A tök dekorálásának rengeteg módja van. Hogy mi lesz belőle a végén, az csak a Te ötletességeden múlik. És ez a legértékesebb.


Hagyományos tökfaragás
Rajzold ki az alapvető alakzatokat a szemeknek, szájnak, esetleg használj sablonokat különböző motívumokkal. Meglásd, egykettőre elkészül a kis rémalak.
 

     
Forrás: alatgamingmurah.me, chichostess.com

 

Segíthetnek a sütiformák vagy fúrógép
Felhasználhatod a fém sütiformákat is. Ha pedig ügyes kezű vagy, akkor a pici nyílások sem jelentenek problémát, ha van segítségül egy fúrógép.
 

    
Forrás: refinery29.com, Pinterest

 

Játsz el a színekkel és részletekkel
Maradt konfetti az ünnepségről? Pompás, használd fel. Színek, vámpírfogak és más kellékek segítségével valami egészen újat varázsolhatsz a tökből. A siker biztos lesz.
 

   
Forrás: madeinaday.com, thepapermama.com
 

Sajnos több ötlet már ide nem fér, de megtalálhatod ezeket Pintereste oldalunkon.

 

Hogy tart ki leghosszabban a halloween tök

A tökfaragás és dekorálás egy jó mulatság, de időigényes is. Hogy minél tovább örömedet leld benne, próbáld felhasználni valamelyiket a nagyi receptjei közül tartósításhoz:

- öblítsd le a tököt vízzel
- tégy szódát a vízbe és hagyd benne a tököt 8 órára

- használj egy kis tasak illóolaj gélt

- használj hajlakkot

- a tök belsejét kend meg vazelinnel, ez a felületet rögzíti és megakadályozza a penész felbukkanását
 

   
Forrás: wikihow.com


Reméljük, hogy jó inspirációval szolgáltunk, és majd büszkén mutatod meg Facebook oldalunkon, hogy milyen töklámpásokat készítettél.