Kategóriák
 
 
 
Piňata - slide 1
 
 
 
 
Piňata

Tudja mit jelent a piñata? Ha azt mondják piñata a gyerekeknek szórakozás, parti, buli jut az eszükbe. Nálunk ez még nem ismert, de ez majd lassan megváltozik.

Piñata a legelterjedtebb latin-Amerika országaiban, ennek ellenére valószínűleg Kínából származik. Ott fedezte fel utazásai során Marco Polo, mikor meglátta a tehén, bivaly és ökör figurákat feldíszítve színes papírokkal és díszekkel. Ezeket a papír figurákat olyan hosszú ideig ütögették színes botokkal, míg a tartalmuk a földre szóródott. A bábu megmaradt részét elégették és a hamut összeszedték, hogy szerencsét hozzon az új évben.

 

Olaszul a  "pignatta" törékeny edényt jelent. 

 

Ma már a piñata a gyerekek játékának és szülinapi bulijának változatossá tételére szolgál. A kiválasztott piñata alakba apróságokat, édességeket rejtenek el, felakasztják a fa ágára vagy más helyre. A főszereplőnek, leggyakrabban az ünnepeltnek bekötik a szemét, hogy ne lásson, néhányszor megforgatják, hogy elveszítse tájolását. Ezután vezényszavakkal – magasabbra, jobbra, balra vezérelve igyekszik legyőzni a gonosz szellemet és eltalálni bottal úgy, hogy a tartalma kiszóródjon a földre. 

 

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy a piñata szétzúzása felnőtt személyek felügyelete mellett kell hogy történjen, akik vigyáznak a biztonságra. Saját tapasztalatból tudjuk, hogy a gyerekek szeretnek az ünnepelt – akinél bot van - közvetlen közelébe tartózkodni és így óvatlanság esetén ütközésre kerülhet sor. Ezért érdemes egy kört kijelölni ahová a többi gyereknek nem szabad belépni legalábbis addig, amíg a piñata szét nem tört. 

 

Látni több, mint 100x olvasni. 

Nézze meg a videót a piñata ünnepről.    

 

 

Ha szeretne saját piñata-t készíteni, itt van egy útmutató:   

 

 

Ha nincs ideje saját piñata-t készíteni, válasszon egyet a mi kínálatunkból a legkedveltebbek közül a következő oldalon https://www.partyspirit.hu/pinyatak/ , íme a legnépszerűbb modellek       

 

    pinata-byk pinata-frozen