Kategóriák
 
 
 
Hélium léggömbökbe háztartások számára - slide 1
 
 
 
 
Hélium léggömbökbe háztartások számára

Ha nem akarja, vagy nem tudja a hélium léggömbök felfújását szakemberre bízni, megcsinálhatja otthon is.  Létezik hélium palack otthoni használatra. Mit érdemes tudni róla?

Ha azt szeretné, hogy az Ön léggömbjei lebegjenek, héliummal kell megtölteni. Jelenleg már működik több helyen olyan üzlet, ahol felfújják a léggömböket, vagy kölcsönözhet hélium palackot, de előleget kell fizetni, melyet később visszaadnak. Ha nincs ideje, vagy éppen kedve ezekhez a komplikációkhoz, akkor vásárolhat hélium palackot valamelyik internetes üzletben. Az Önök, tehát vásárlóink ismétlődő kérdéseire való tekintettel, a következőkben bemutatunk pár hasznos tanácsot és útmutatót a hélium palack háztartásbeli kezeléséhez.

1. Nem adtak el nekem öreg, illetve hibás hélium palackot?
Felfújtunk xx lényegesen kevesebb léggömböt!  A legjobban árusított modellek a 30, illetve 50 léggömb jelölésűek. De vigyázzunk, a gyártó a léggömbök számát úgy tünteti fel, hogy a 9"-es léggömbökről van szó, a leggyakoribb léggömb viszont latexból (nyomtatással) készült 11" vagy 12"-es átmérővel. Ha 11 hüvelykes léggömböket használ, számuk a héliummal való megtöltésnél lecsökken 16-ra . Ha kevésbé figyelmesen végzi a töltést, főleg az elején, egy kevés hélium el is szökhet.

2. Hogy működik?
A gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra és a könnyű használatra. Így a hélium pumpa használata teljesen biztonságos. A biztonsági szelep megnyitása után helyezze a léggömböt a kimenetre úgy, hogy könnyen tudja kezelni és meg tudja fogni a léggömb nyakát úgy, hogy ne szökjön el a gáz. Ezt követően gyengéden mozdítsa el a kimenetet oldalra, amikor is megnyílik a membrán, amely lehetővé teszi a léggömb felfújását. Vigyázzon, hogy ne fújja túl a lufit, mert szétszakadhat.  

3. Honnan tudom, mennyi hélium maradt a palackban?
A házi hélium palackoknál nincs lehetőség az állapot leolvasására, mivel ez drágítaná az egész készletet. Ezért célszerű feljegyezni a felfújt léggömbök számát (pl. a hélium palack csomagolásán). Ha úgy érzi a nyomás a léggömbök töltésénél már nem olyan, mint az elején volt, akkor a palack kapacitása a vége felé közeleg.

4. Tárolható-e a fel nem használt hélium a palackban?
Igen, ha nem használta fel az összes héliumot a palackból, lehetséges tárolni és újrahasználni. Győződjön meg róla, hogy elzárta a biztonsági szelepet, hogy a hélium ne szökjön el. 5. Mihez kezdjünk az üres csomagolással?  A háztartásbeli hélium palackok eldobhatók. Nem lehetséges az újratöltésük, így fenn áll a kérdés, mi legyen az üres edénnyel. A legtöbb gyártó újrahasznosítható terméket hoz a piacra, így nem jelent problémát az üres csomagolást leadni a hulladékgyűjtőbe, amely erre a célra alkalmas.

6. Milyen módon szállítják a hélium palackot?
Információink szerint a Szlovák Posta nem szállít veszélyes árukat (pl. robbanó anyagokat, sűrített gázokat, mérgező anyagokat, gyúlékony folyadékokat, oxidáló anyagokat, fertőző anyagokat, gyúlékony és más veszélyes anyagokat valamint radioaktív anyagokat, stb.). A hélium pontosan a sűrített gázok kategóriájába tartozik, és annak ellenére, hogy nem káros, nem szállítható a Szlovák Postán keresztül. Ha valaki megígéri Önnek a postai kiszállítást, kockáztatja, hogy nem kapja meg a csomagot, és ez már többekkel megtörtént. Éppen ezért mi a szállításhoz futárszolgálatot használunk, mely nem korlátozott ezen előírásokkal, és garantált a 24 órán belüli kézbesítés.

És végül majdnem a leggyakoribb kérdés... 

7.Káros a hélium belégzése?
A hélium nem inert gáz, azaz nem hoz létre vegyületeket más anyagokkal. Színtelen és szagtalan gáz. Alkalmi belégzése semmilyen bizonyított negatív hatással nincs az emberi szervezetre. Szükséges azonban tudatosítani, hogy a hélium belégzésénél az emberi szervezetet megfosztjuk az oxigéntől, így semmiképpen ne tegye ki szervezetét a hélium hosszantartó hatásának. Vigyázat! Semmi esetben ne próbálja a gázt egyenesen a palackból belélegezni. A gáz nyomása károsíthatja légútjait.  Kívánjuk, hogy lelje örömét a hélium léggömbökben. 

További információk a hélium palackokról a következő oldalakon
Útmutató, hogy kell a lufikat héliummal tölteni
Miért olyan magas a hélium ára?