Kategóriák
 
 
 
 
 
Miért olyan magas a hélium ára? - slide 1
 
 
 
 
Miért olyan magas a hélium ára?

Ön is úgy látja, hogy a hélium ballonok ára túlzottan magas? Kaphatók lesznek-e még a hélium léggömbök és milyen áron? Ezekre a kérdésekre kerestük mi is a válaszokat.

A hélium egy nemes gáz, mely nem hoz létre vegyületeket más vegyi elemekkel (inert gáz), és érdekessége, hogy sűrűsége nagyon kicsi, így az a tény, hogy könnyebb, mint a levegő, ideálissá teszi lufik, léggömbök és léghajók töltésére. Míg legtöbben közülünk a héliummal csak ilyen formában találkoznak, felhasználása sokkal szélesebb körű. A héliumot felhasználják az üzemanyag része ként az űrutazásnál, hegesztésnél és úgyszintén az orvostudományban, mint szkennelési eszközt.
 

Az ipari kereslet ez után a gáz után olyan országokban, mint India, Kína vagy USA állandóan növekszik, és mivel ezt a gázt nem lehet előállítani csak kitermelni az ára évről évre növekszik. A legutóbbi becslések szerint a hélium ellátás a jelenlegi fogyasztás mellett elegendő lesz néhány évtizedre, de nem több mint 40 – 50 évre. Tehát összefoglalva és aláhúzva – egyre nagyobb kereslet és apadó gázkészlet… És itt jön a képbe a kereslet és kínálat törvénye, mely a hélium árát az utolsó 10 évben a  3-szorosára emelte. 


A hélium magas ára természetesen tükröződik a szórakoztató ipar kínálatában is. Egy másik tétel, amely negatívan befolyásolja az árat a viszonylag magas szállítási költségek. Ezért sajnos emelnünk kellett az egyszer használatos hélium palackok árát ugyanúgy, mint a többi játékosnak is a piacon….De biztosan nem hagyjuk abba a hélium léggömbök árusítását, ahogy ezt tette a Tokiói Disneyland, miután nem tudta garantálni a hélium léggömbök alacsony árát.
 

Ezért arra törekszünk, hogy az árakat amennyiben csak lehetséges földközeli szinten tartsuk, hogy Ön élvezhesse a hélium léggömbök röptét a levegőben, sőt az elmúlt negyedévben csökkentettük az árakat az után, hogy egy érdekes beszállítóra akadtunk rá. Ha fontolgatja, hogy vásárol-e héliumot a partira, a következőt tanácsoljuk - az idén minden bizonnyal olcsóbb, mint jövőre lesz. Ezen kívül a megmaradt héliumot nyugodtan elteheti későbbi használatra, elég csak lezárni a biztonsági kupakot és újból kinyitni a következő ünnepség alkalmával és élvezni az olcsóbb héliumot, mint a többiek, akik csak az adott évben vásárolták meg. :-)